A Room for a Table

Renovation of a rowhouse creating an extension which maximalises the facade and negotiates the roof-edge


One could state that in the house an important part of life is not being lived in the house. It is to say, it’s being lived in the extension, that treasured annex in-between house and garden. Here, in this specific house and household, it’s mainly the place of the kitchen and even more so of the table. Cooking, playing, homework, eating, guests, parties: the table is what the hearth used to be, family life revolves around it and concentrates here.

There is a big window reaching out for a connection with the garden, but the view is cut off sideways by more building. Not that nice and not that handy. The garden seems like it’s really far away, and actually, it kind of is. There are some other lacks, some technical, some more like a gnarly feeling. The table is supposed to end up at the exact same spot after construction, but with a new little house wrapped around it.

The new in-between-house basically takes up any space it needs, which is a bit more on one side, than the other. The calibrated ridge wraps itself without compromise around the table and kitchen and produces a more complex rear façade which ends up right away suggesting a more intimate zone of the terrace. The in-between-house exists out of a façade and a roof. The façade makes up the wood and glass metronome exercising control over the alignment and the rhythm. The roof is flat, with a skylight and a green roof. Façade and roof meet in the roof-edge. The roof-edge is not ashamed of itself and considers itself a true crown. The crown recedes a bit, scaling up the façade and friendly giving priority to the wooden façade. It listens to the same order as the façade, but mainly materializes itself in panels and zinc trims. Façade and roof shake hands. The façade and the roof for the table, which stands in-between house and garden. The window has been open the entire day, wet footprints on the terrace stones; and even now, as the sky starts turning red, the room still escapes outwards, to where a second table is standing and even beyond that the city garden and the dusk are luring.

Gentbrugge (Ghent)



Partners:
Lime (structure)
2BSafe (energy and safety consultant)

Execution:
Con-struct (general enterprise)
Peter Hillen (carpentry)

construction site  

construction site  

construction site  

construction site  

View on rear facade