Spilspatie

Renovation of a specific historic house where an oblique hole serves as an empty pivot that organizes life..

Jette, 2018, private client



The garden -royal to Brussels standards- is one floor lower. Instead of connecting to the living floor of the bel-etage house, she connects cleanly with the basement level. With the previous homeowners this was apparently not experienced as an obstacle, moreover, there were added even some more structures between the garden and the historic house, which ensures that the garden and the house have nothing to do with each other. The house needs some reorganization, with an eye for more quality of life and more practical added value of the available space. The garden and the house need to get acquainted again. Old friends from long ago.

Sometimes you can solve something better with a hole rather than with mass. It must be a good hole. An opening in the floor is made in the rear space of the entrance level. Basement and living floor get into contact, literally, there is a staircase in the hole, so we are quickly down and quickly at the garden. The hole makes some space by being slanted. This allows the window in the rear wall to become a door so that we end up on a raised terrace. The slanted line continues into an office pavilion that is a bit separated from the other rooms, but not so much. An additional hole is made in the vicinity of this zone, in the wall this time, so that the existing staircase is involved in the new circulation. There is also a cooking island under the hole. The kitchen, with a play and dining area on the garden side. At the front of the basement: practical matters, such as a window through which you enter your bike.

The home and the garden have found each other again; through a slanting hole in the floor, which allows a number of experiences around it as an empty spindle; the swing squeaks at the back of the garden, someone jumps from it and now runs to the house. The cake is being cut.

vue from living room  

vue from kitchen