Tafelkamer

Renovatie van een rijwoning met de bouw van een uitbreiding die de gevel maximaliseert en de dakrand bemiddelt

Gentbrugge, 2016-2019, particuliere klantMen zou wel eens kunnen stellen dat in het huis een belangrijk deel van het leven niet wordt doorgebracht in het huis. Het is te zeggen, het vindt plaats in de achterbouw, die geliefkoosde aanbouw tussen huis en tuin. Hier, in dit specifieke huis en dit huishouden, is dat voornamelijk de plaats van de keuken en vooral van de tafel. Koken, spelen, huiswerk, eten, gasten, feesten: de tafel is hetgeen dat de haard vroeger was, het gezinsleven wentelt errond en concentreert zich hier.

Er is een groot raam dat een verbinding met de tuin zoekt, maar het zicht wordt zijdelings de pas afgesneden door koterijen. Niet zo mooi, en niet zo handig. De tuin lijkt heel ver weg en dat is eigenlijk ook wel zo. Er zijn nog andere gebreken, sommige technisch, sommige eerder als een naar gevoel. De tafel dient na de werken op dezelfde plek terecht te komen, maar met een nieuw huisje errond.

Het nieuwe tussenhuis neemt maar gewoon de ruimte dat het nodig heeft, wat aan de ene kant al wat meer is dan aan de andere kant. De geijkte karteling plooit zich compromisloos rond tafel en keuken en levert een complexere achtergevel op die ook maar meteen een intiemere zone in het terras suggereert. Het tussenhuis bestaat uit een gevel en een dak. De gevel vormt de hout en glas metronoom die controle over uitlijning en ritme uitoefent. Het dak is plat, met dakkoepel en groendak. Gevel en dak ontmoeten elkaar in de dakrand. De dakrand schaamt zich niet en beschouwt zichzelf als een ware kroonlijst. De kroon trekt zich wat dieper terug, de gevel verschalend en vriendelijk voorrang verlenend aan het houten schrijnwerk. Ze luistert naar dezelfde orde als de gevel, maar materialiseert zich voornamelijk in gevelpanelen en zinken kralen. Gevel en dak drukken elkaar de hand. Het dak en de gevel voor de tafel, die tussen het huis en tuin staat. De hele dag staat het raam al open, natte voetsporen op het terras; en nu nog, wanneer de lucht rood begint te kleuren, ontsnapt de kamer naar buiten toe, waar een tweede tafel staat en verderop de stadstuin en het schemeruur lonken.

Gentbrugge (Gent)Partners:
Lime (stabiliteit)
2BSafe (EPB en VC)

Uitvoerders:
Con-struct (algemene aanneming)
Peter Hillen (binnenschrijnwerk)

 

 

 

Zicht op de achtergevel  

werf  

werf  

werf  

werf